"Fout was iemand te vertrouwen die het niet verdiende"

De Spaanse premier Mariano Rajoy (Partido Popular) heeft vanochtend tijdens een speciale zitting in het parlement ontkend dat hij en andere leiders van zijn partij zwart geld hebben gekregen. Volgens hem liegt Luis Barcenas, de voormalige penningmeester van de partij, over het bestaan van een zwarte partijkas.

"Ik maakte een fout door iemand te vertrouwen die dat niet verdiende", zegt Rajoy over Barcenas. De premier heeft lang geweigerd het parlement in te lichten over het corruptieschandaal, dat in januari losbarstte. Hij heeft nu uiteindelijk toegegeven aan de druk van de belangrijkste oppositiepartij, de socialisten, die gedreigd hadden met een motie van wantrouwen.

Rajoy had het vanochtend over "leugens, manipulatie en kwaadwillige insinuaties die verschillende politieke leiders hebben aangemoedigd". Hij benadrukte dat de blijvende focus op het schandaal het imago van Spanje schade berokkent op het moment dat het land net begint te herstellen van een jarenlange crisis.

Barcenas gaf documenten aan een onderzoeksrechter, waaruit moet blijken dat tussen 1991 en 2009 ongeveer 8 miljoen euro van de privésector naar de Partido Popular en partijleiders stroomde. Het geld zou onder meer naar Rajoy gegaan zijn en naar de secretaris-generaal Dolores de Cospedal. Barcenas zou zelf ook miljoenen euro's verzameld hebben op Zwitserse bankrekeningen. Sinds 27 juni zit hij in de cel in het kader van een onderzoek naar een andere corruptiezaak.

De naam van Rajoy dook op 31 januari voor het eerst op in documenten van Barcenas die gepubliceerd werden door El País. Volgens de Partido Popular zijn de documenten vals.

Oppositieleider Alfredo Perez Rubalcaba heeft opnieuw het ontslag van Rajoy geëist. "Mijnheer Rajoy, u vertelt de Spanjaarden de waarheid niet. U brengt ons land te schande, ik vraag u om te vertrekken." Maar Rajoy benadrukte nog eens dat hij er niet aan denkt om op te stappen, noch om nieuwe verkiezingen uit te schrijven.