"Nooit had ik van dit succes durven dromen"

Iets minder dan vijf minuten duurt het animatiefilmpje van Michiel van Boxel en het is elke seconde meer dan waard. De 17-jarige jongen uit Rumst laat in "The Closet" zien hoe een oudere man (tevergeefs) probeert om een houten kast in elkaar te steken.

Michiel is al langer gefascineerd door stopmotion en dus lag het voor de hand dat zijn eindwerk aan de tekenschool ook op die manier zou worden gemaakt. Concreet houdt dit in dat verschillende frames met minimaal gewijzigde opnames achter elkaar worden afgespeeld. Op die manier lijkt het alsof een personage of een voorwerp uit zichzelf beweegt.

"Tekenen is een hobby van mij en in totaal ben ik er van oktober tot juni van dit jaar mee bezig geweest", zegt Michiel, die op hetzelfde moment ook zijn laatste jaar Latijn-Grieks afsloot.

Het werk van de scholier gooit online hoge ogen nadat de beelden op de website van Humo werden gezet. Sindsdien neemt het aantal views dagelijks toe, tot verbazing van Michiel zelf. "Ik vond het eigenlijk al geweldig toen mijn broer me zei dat er honderden mensen hadden gekeken", zegt hij aan onze redactie. "Ik had alleen maar kunnen dromen van wat er nu aan het gebeuren is."

Ondanks zijn teken- en animatietalent gaat hij na de zomer een andere richting uit. "Ik ga in Leuven Taal- en Letterkunde studeren, maar in mijn vrije tijd ga ik wel nog proberen aan mijn hobby te werken. Misschien dat ik mij opnieuw ga inschrijven aan de tekenschool" aldus Michiel.

lees ook