"Wie vrijwillig protestkamp verlaat, wordt niet opgepakt"

Het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de aanhangers van de afgezette president Mohammed Mursi opgedragen om de twee protestkampen in Caïro op te ruimen. In de kampen zitten duizenden Moslimbroeders die protesteren tegen de afzetting van Mursi.
AFP ImageForum

De overgangsregering zegt dat wie de kampen nu vrijwillig verlaat, niet opgepakt zal worden. Er is geen deadline gegeven. "We zullen de situatie ter plaatse blijven bekijken", klinkt het.

De Moslimbroeders roepen op om te blijven. Ze hebben aangekondigd dat ze vrijdag opnieuw gaan manifesteren tegen de staatsgreep. Hun eis is dat Mursi, die op 3 juli werd afgezet, opnieuw president wordt.

Ondertussen maakt de politie zich klaar om in te grijpen. Gisteren heeft de overgangsregering het leger groen licht gegeven om de protestkampen te ontruimen, aangezien ze "een bedreiging voor de nationale veiligheid vormen". Mensenrechtenorganisaties vrezen voor nieuw bloedvergieten. Ook buitenlandse regeringen hebben Caïro afgeraden geweld te gebruiken tegen de Moslimbroeders.

De afgelopen maand zijn er 250 doden gevallen bij rivaliteiten tussen aanhangers van Mursi en de overgangsregering.

Guido Westerwelle wil dialoog op gang brengen

Ondertussen is de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle in Egypte aangekomen. Hij had een onderhoud met de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Nabil Fahmy (foto).

Met zijn bezoek wil hij het land ertoe aanzetten om opnieuw de weg van de democratie te bewandelen. Hij zal ook nog met interim-president Adly Mansour en de vertegenwoordigers van de verschillende politieke strekkingen in Egypte praten, onder wie de Moslimbroeders. Westerwelle wil op die manier een dialoog tussen alle betrokken partijen op gang trekken.