Cannabis bijna gelegaliseerd in Uruguay

Uruguay heeft gisterenavond, na ruim 14 uur debatteren, cannabis zo goed als gelegaliseerd. Als ook de Senaat het voorstel goedkeurt, wordt het Zuid-Amerikaanse land het eerste land ter wereld waar de staat de productie en de verkoop van marihuana controleert.
AP2013

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar na een debat in het parlement dat meer dan 14 uur duurde, heeft de Kamer van Volksvertegenwoordigers in Uruguay de legalisering van cannabis goedgekeurd. Wellicht wordt het voorstel ook goedgekeurd in de Senaat, want de regeringspartij heeft ook daar een meerderheid.

De wet bepaalt onder meer dat de Uruguayaanse overheid de controle en regulering van de import, export, kweek, oogst, productie, verwerving, opslag, commercialisering en distributie van cannabis en derivaten op zich neemt. De staat wil daarmee "de risico's minimaliseren en de schade van cannabisgebruik verminderen".

De consumptie van cannabis wordt niet bestraft in Uruguay, in tegenstelling tot de verkoop. Als de tekst wet wordt, gaat een instelling over de productie en distributie waken. Gebruikers zullen dan tot 40 gram per maand kunnen kopen bij gevolmachtigde apotheken.