Edward Snowden: "Gerechtigheid is geschied"

Edward Snowden, de klokkenluider die geheime documenten van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA lekte, bedankt Rusland voor het verlenen van tijdelijk asiel. Via de website WikiLeaks laat hij weten dat "gerechtigheid is geschied" en dat Obama "geen respect toont voor nationale en internationale wetten".
De advocaat van Snowden toonde zijn nieuwe paspoort aan de pers.

Eerder vandaag had Edward Snowden de luchthaven van Moskou verlaten. Snowden zat daar meer dan een maand vast. Hij werd overgebracht naar "een veilige locatie".

Snowden wist uit het vizier van cameraploegen te blijven en kon wegglippen in een taxi. De locatie waar Snowden verblijft, wordt om veiligheidsredenen geheimgehouden. De VS had immers geëist dat Snowden naar huis zou worden gestuurd om te worden vervolgd. Maar de Russische president Vladimir Poetin legde dat verzoek naast zich neer.

"Veldslag gewonnen, nu nog de oorlog"

De klokkenluiderswebsite WikiLeaks reageert alvast opgetogen. "We willen de Russen en iedereen die hielp bij zijn bescherming bedanken. We hebben een veldslag gewonnen, nu nog de oorlog."

WikiLeaks werkt nauw samen met Snowden. De klokkenluider heeft de website ook al gebruikt om te communiceren. Zo zei hij een maand geleden op de website dat de Amerikaanse president Barack Obama een klopjacht naar hem hield.

Poetin had gezegd dat Snowden tijdelijk asiel kon krijgen als hij zou stoppen met documenten te lekken. Volgens de advocaat van Snowden is de klokkenluider daar nu mee akkoord gegaan. Hij zou papieren hebben gekregen om een jaar in Rusland te kunnen verblijven.

Edward Snowden kwam op 23 juni in de luchthaven van Moskou terecht vanuit Hongkong. Hij had daarvoor aan het licht gebracht hoe de VS op grote schaal gebruikmaakt van internetspionage. De Verenigde Staten hebben hem beschuldigd van spionage.

AP2013