Hoffelijkheidscode moet fietsers op rechte pad houden

De Vlaamse overheid heeft een hoffelijkheidscode opgesteld voor fietsers onder de noemer "Ik fiets hoffelijk". De code werd al onderschreven door verschillende fiets- en vervoersverenigingen. Met de 15 regels wil Vlaanderen zijn fietsers sensibiliseren en overlast op een fietspad of op de rijweg indijken.

"De hoffelijkheidscode moet elke fietser en wielertoerist oproepen tot wederzijds respect en verdraagzaamheid", klinkt het. Lokale fietsclubs worden nu aangemoedigd om de code te ondertekenen. Dat kan hier volledig digitaal.

Bij de initiatiefnemers zijn onder meer de Fietsersbond, de Vlaamse Wielrijdersbond en Waterwegen en Zeekanaal NV. Onder andere W.T.C. Concordia (Bornem) en WIK '70 (Puurs) hebben de code al ondertekend. In 2014 komt er een ondersteunende sensibiliseringscampagne langs jaagpaden.

Wilt u nagaan of u hoffelijkheid al hoog in het vaandel draagt op de fiets? Hieronder vindt u de 15 "regels":

 1. 1. Ik fiets hoffelijk
 2. 2. Ik heb respect voor andere weggebruikers
 3. 3. Ik volg de verkeersregels
 4. 4. Ik respecteer de voorrangsregels
 5. 5. Ik breng andere weggebruikers niet in gevaar
 6. 6. Als ik andere fietsers, voetgangers, skeelers, joggers, dienstwagens van de waterwegbeheerder,… tegenkom, snij ik hen de weg niet af, maar wacht ik rustig tot ik voorbij kan
 7. 7. Ik laat weten dat ik er aan kom door gebruik te maken van mijn fietsbel
 8. 8. Ik kijk goed en ver voor me uit, zodat ik kan anticiperen op mogelijke hindernissen
 9. 9. Ik hou me aan de maximale snelheid
 10. 10. Ik pas mijn snelheid aan de omstandigheden aan en verhoog het tempo maar wanneer dat veilig kan
 11. 11. Als getraind fietser vermijd ik zoveel mogelijk de tijdstippen waarop tragere weggebruikers op het jaagpad of fietspad onderweg zijn
 12. 12. Ik vertraag en stop als dat nodig is voor de veiligheid van mezelf en van anderen
 13. 13. Ik rij niet in een al te grote groep om andere weggebruikers niet te storen
 14. 14. Ik gebruik in groep nooit de volledige breedte van het jaagpad of fietspad, zodat er altijd voldoende ruimte overblijft voor andere weggebruikers. Met twee naast elkaar rijden is het uitgangspunt
 15. 15. Ik neem de rechterkant van het jaagpad of fietspad, ook in de bochten