Italiaanse premier krijgt weer uitstel van executie

In Italië heeft het Hof van Cassatie de celstraf tegen oud-premier Silvio Berlusconi bevestigd, maar het hof zegt in zijn arrest wel dat het verbod om politiek actief te zijn, moet worden herbekeken. In zekere zin is dat goed nieuws voor Berlusconi, want in de praktijk zal hij zijn celstraf niet hoeven uit te zitten.

In eerste aanleg was Berlusconi veroordeeld tot vier jaar, waarvan drie jaar is kwijtgescholden. In elk geval moet de 76-jarige oud-premier wegens zijn gevorderde leeftijd niet naar de gevangenis. Wellicht zal hij onder huisarrest worden geplaatst. De veroordeling van Berlusconi is dus wel definitief, en dat is een première.

Daarnaast had Berlusconi ook een verbod gekregen om gedurende vijf jaar politiek actief te zijn. Volgens waarnemers kon zo'n verbod hem het meest pijn doen. Cassatie wil nu dat deze kwestie opnieuw in beroep wordt behandeld. Het lijkt er met andere woorden op dat Berlusconi er opnieuw in geslaagd is tijd te kopen, ondanks het feit dat hij inderdaad definitief veroordeeld is wegens fraude.

Tegenstanders van Berlusconi hebben de uitspraak van het Hof van Cassatie gevierd in de straten van Rome, óók met champagne.

Voor de regering-Letta is de uitspraak van Cassatie mogelijk wel goed nieuws. De partij van Berlusconi maakt daar deel van uit, en heel wat waarnemers vreesden dat de partijgenoten van Berlusconi moeilijk zouden doen. Als hun leider niet politiek actief mag zijn, moet hij uit de Senaat worden gezet.

Hoe dan ook heeft een partijgenoot van Berlusconi vanavond laten weten dat de uitspraak geen politieke gevolgen voor de regering zal hebben.

Na 20 jaar problemen met het gerecht is Silvio Berlusconi voor de eerste keer effectief veroordeeld wegens fraude. Al jaren hangt er een waas van corruptie, machtsmisbruik en belangenvermenging rond de Italiaanse oud-premier.

"Il Cavaliere" was niet alleen drie keer regeringsleider, hij  is ook de onbetwiste leider van het rechtse blok Il Popolo della Libertà. Daarnaast is hij bedrijfsleider, voorzitter van de topclub AC Milan en bezit hij een machtig media-imperium. Volgens sommige waarnemers probeert Berlusconi via de politiek uit de klauwen van het gerecht te blijven.

Overigens is hij nog verre van klaar met het gerecht. Eind juni werd hij veroordeeld tot 7 jaar cel in de affaire-Rubygate, een onverkwikkelijk verhaal van decadente feestjes (de beruchte "bunga bunga"), luxeprostituees en machtsmisbruik. Dat proces moet nog in beroep worden behandeld.