Levenslang voor Amerikaan die vrouwen kidnapte

De Amerikaanse man die meer dan tien jaar lang drie vrouwen vasthield in zijn huis in Cleveland (Ohio) en hen herhaaldelijk verkrachtte, heeft levenslang gekregen zonder kans op vervroegde vrijlating. Hij zal de rest van zijn leven in de gevangenis doorbrengen.
AP2013

Ariel Castro (53) heeft schuldig gepleit aan alle aanklachten, zoals moord, ontvoering, verkrachting en geweldpleging. Castro bood zijn excuses aan en zei in de rechtbank dat hij geen monster is. Hij zei dat hij ziek is en verslaafd aan pornografie en dat de vrouwen zelf om seks vroegen en niet gemarteld zijn.

De rechter verwierp Castro's uitleg dat de vrouwen een gelukkig leven bij hem hadden. "Ik denk niet dat iemand in Amerika het met jou eens zou zijn", zei hij. De vrouwen omschreven de verschrikkelijke omstandigheden waarin ze leefden. Zo werd een van de vrouwen die zwanger raakte zodanig mishandeld dat ze een miskraam kreeg.

Castro is veroordeeld tot levenslang voor de meest zware aanklachten en kreeg nog extra celstraf voor honderden andere aanklachten. Dankzij een minnelijke schikking met de slachtoffers, die inhield dat hij schuldig zou pleiten, ontsnapt hij aan de doodstraf.

Tussen 2002 en 2004 ontvoerde Castro drie vrouwen, Amanda Berry, Gina DeJesus en Michelle Knight, die respectievelijk 14, 16 en 20 jaar oud waren. De vrouwen leefden opgesloten in enkele kamers van het huis van Castro. Ze werden vastgeketend met touwen en kettingen. Op 6 mei van dit jaar konden ze ontsnappen, nadat een van de vrouwen de deur had weten te forceren en de buren had gealarmeerd.

Een van de vrouwen heeft tijdens haar gevangenschap een kind gekregen van Castro. Dat is intussen zes jaar oud. Castro zegt dat hij zijn dochter erg mist, maar de rechter verwierp zijn verzoek om haar te mogen zien.