Nederlandse stichting droomt van Mandela-monument

Een Nederlandse stichting ijvert voor een monument in Zuid-Afrika ter ere van oud-president Nelson Mandela. Het idee is om in de bergen rond de Tafelberg in Kaapstad een zestig meter hoog hoofd van Mandela te construeren. Van daaruit zouden de bezoekers zicht hebben op de stad en Robbeneiland, waar Mandela jarenlang gevangen zat wegens zijn strijd tegen de Apartheid.

In het bouwwerk zou er plaats zijn voor onder meer een tentoonstellingsruimte, een congrescentrum, een theater en een restaurant.

De initiatiefnemer is Aart Bak van de Stichting Mandela op de Fiets. Hij hoopt om via een crowdfunding-project voldoende geld op te halen om het monument te realiseren. Het monument creëren op de Tafelberg zelf is niet haalbaar. "Dat heeft er onder meer mee te maken dat het een beschermd natuurgebied is", zegt Bak aan NOS.nl. Hij zoekt nu samen met het stadbestuur van Kaapstad naar een geschikte locatie.

Een architectenbureau maakte al een eerste ontwerp van hoe het monument er zou kunnen uitzien.