Obama is boos dat Rusland asiel gaf aan Snowden

De Amerikaanse president Barack Obama is heel erg teleurgesteld dat Rusland beslist heeft om klokkenluider Edward Snowden tijdelijk asiel te verlenen. Dat heeft de woordvoerder van het Witte Huis laten weten. "Snowden is geen dissident", klinkt het. "Dit is geen positieve ontwikkeling in de relaties tussen de Verenigde Staten en Rusland."

Snowden lekte geheime documenten van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Daaruit blijkt dat die op grote schaal internetberichten en telefoontjes onderschept. De VS beschuldigt Snowden van spionage en wil hem berechten. Nu hij tijdelijk in Rusland kan verblijven, is dit voorlopig onmogelijk.

Volgens het Kremlin is de zaak-Snowden "onbeduidend" en zal ze geen invloed hebben op de Amerikaans-Russische relaties, maar daar denkt het Witte Huis duidelijk anders over. Het bekijkt nu of het bezoek van president Obama aan de Russische president Poetin in de herfst nog zal doorgaan.