Roemeense regisseur wil kunstroof Rotterdam verfilmen

De Roemeense regisseur Tudor Giurgiu plant een film over de ophefmakende schilderijenroof uit de Kunsthal in Rotterdam. Bij de roof werden zeven werken met in totaal een waarde van 18 miljoen euro gestolen door een Roemeense bende. De moeder van de hoofdverdachte zou de schilderijen hebben verbrand om haar zoon te beschermen.

De grote kunstroof vond plaats in oktober afgelopen jaar. Het onderzoek loopt nog steeds, maar de Roemeense regisseur Tudor Giurgiu (kleine foto) en zijn team zijn al volop bezig met de voorbereidingen voor een verfilming. Ze hebben het dorpje van de hoofdverdachte Radu D. bezocht, gesproken met betrokkenen en werken aan het script.

Giurgiu wil de prent ook in het buitenland uitbrengen en zegt dat hij erover nadenkt om de film in het Engels te maken, met Europese en Amerikaanse acteurs. In het verhaal zal een hoofdrol zijn weggelegd voor de moeder van de hoofdverdachte. Zij zegt dat ze de topwerken verbrand heeft om zo haar zoon te laten ontsnappen aan het gerecht.

Die zoon had de werken -topstukken van onder meer Monet, Matisse, Picasso en Gauguin- geroofd samen met een andere Roemeen en met de hulp van nog een aantal handlangers. Ze brachten de beroemde schilderijen naar Roemenië, maar kregen ze niet verkocht. Of de stukken daadwerkelijk verbrand zijn, wordt nog onderzocht.