Ryanair ontmoedigt bagage door forse prijsstijging

De Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair rekent fors meer aan voor bagage om zo bagage te ontmoedigen. "We zullen de kosten zo lang opvoeren, tot we van de bagage verlost zijn", meldt topman Michael O'Leary.
AP2013

Het is de bedoeling de passagiers zoveel te laten betalen, dat ze uiteindelijk beslissen om geen valies meer mee te nemen en zich zo te beperken tot een tas die mee mag in de cabine. Nog deze zomer stijgt de prijs tot 50 euro per valies.

Ryanair heeft het aantal passagiers die bagage opgeven al met 19 procent kunnen terugdringen en spaart daardoor naar eigen zeggen "een vermogen" uit. O'Leary geeft wel toe dat er altijd wel passagiers zullen zijn, die zodanig veel bagage hebben dat die niet mee in de cabine genomen kan worden.

De luchtvaartmaatschappij zou ook onderzoeken of het een extra toeslag zou kunnen aanrekenen voor handbagage, maar het lijkt erg onzeker dat die er ook effectief komt.