Speech Queen "over WO III" vrijgegeven

Mocht er in 1983 een nucleaire oorlog uitgebroken zijn, dan zou de Britse Queen Elizabeth II haar landgenoten opgeroepen hebben om te bidden. Dat staat in een hypothetische speech die geschreven werd als onderdeel van een grootschalige simulatie-oefening, Wintex-Cimex 83, in het kader van de Koude Oorlog, die nu is vrijgegeven.

In het scenario voor een televisietoespraak lijkt de koningin haar onderdanen voor te bereiden op de gruwel van een Derde Wereldoorlog. Ze beschrijft de dreiging als "groter" dan ooit tevoren in de geschiedenis. "De vijand is geen soldaat met een geweer, het zijn zelfs geen piloten die boven onze steden en gemeenten naar doelwit zoeken, maar het is de dodelijke kracht van misbruikte technologie."

De speech is nooit opgenomen en het is zelfs onwaarschijnlijk dat de Queen de tekst ooit gelezen heeft. Het script is gisteren, samen met andere regeringsdocumenten, vrijgegeven.

Wat opvalt, is dat de tekst erg persoonlijk is. De Queen verwijst in de speech, die geschreven is alsof ze op vrijdag 4 maart 1983 zou uitgesproken worden, naar de start van WO II. "Ik vergeet nooit hoe triest en tegelijkertijd trots mijn zus en ik waren toen we naar de inspirerende woorden van mijn vader luisterden in 1939 (aan de vooravond van WOII). Op geen enkel moment heb ik me ingebeeld dat ik ooit een dergelijke speech zou moeten houden. De eigenschappen die ons tijdens deze eeuw al twee keer geholpen hebben om onze vrijheid  intact te houden, zullen opnieuw onze sterkte zijn. "

In de tekst staat ook een verwijzing naar haar zoon Prince Andrew die op dat moment in dienst was bij de Royal Navy. "We bidden voor zijn veiligheid en voor die van alle militairen, thuis en overzee."

De simulatie vond plaats tijdens een van de meest gespannen periodes van de Koude Oorlog, toen de Amerikaanse president Ronald Reagan de Sovjet-Unie als het "evil empire" beschreef en er in verschillende Europese landen kruisraketten werden geïnstalleerd.