Studenten werken voor het eerst minder in de zomer

Het aantal gepresteerde uren door studenten in de zomer daalt voor het eerst. Tegenover vorig jaar worden 14 procent minder uren door studenten gepresteerd, meldt Randstad. De daling tijdens de zomer staat in contrast met de stijging doorheen het jaar. Studenten profiteren immers van de grotere flexibiliteit die de nieuwe wetgeving hen biedt.

Ook het aantal studenten in de zomer daalt: tussen 1 juli en 21 juli waren er ongeveer 10.000 studenten aan het werk. Daarmee noteert Randstad een daling van 8,4 procent tegenover 2012. Het uitzendkantoor merkt op dat de daling groter is voor jongens (-11%) dan voor meisjes (-6%). 

De daling tijdens de zomer wordt gecompenseerd door een stijging in de andere seizoenen. Gedurende de eerste zes maanden van 2013, steeg het aantal studenten met 10 procent.

Daling vooral in Brussel en in de industrie

Volgens de cijfers van Randstad doet Wallonië het iets beter dan Vlaanderen, met een daling van 11,6 procent tegenover 13 procent. Brussel krijgt een ferme tik. Daar worden maar liefst 40 procent minder uren gepresteerd door studenten. Ook hier volgt het aantal studenten dezelfde tendens: het aantal jobstudenten in de zomer neemt af met 30 procent in Brussel, 8 procent in Vlaanderen en 4,5 procent in Wallonië.

De economische crisis treft vooral de industriële sector. De cijfers van Randstad over studentenarbeid in de zomer bevestigen dit patroon. Ook de logistiek, transport en algemene productie hebben het moeilijk. Klein- en groothandel zitten dan weer in de lift. Opvallend: de horecasector profiteert niet echt van het goeie weer, het aantal gepresteerde uren in de eerste drie weken van juli is nauwelijks meer dan vorig jaar.

Het kan ook anders

De traditionele studentenjob is ober in de horeca of kassierster, maar de variëteit is groot. Zo trekken studenten ook wel eens een mascottepak aan of helpen ze mensen op vakantie door te helpen bij panne op de weg. Uiteraard vormen ook de festivals een dankbare bron van werkgelegenheid. Studenten bemannen er een standje of verkopen tickets en drank.

Daarnaast krijgen ook sommige studenten de kans een ervaring op te doen in het kader van hun studies. Er zijn bijvoorbeeld studenten die een haventerminal uittekenen met een specifiek computerprogramma.