Tsvangirai: "Verkiezingen zijn grote farce"

"De presidentsverkiezingen van gisteren zijn een grote farce." Dat heeft de Zimbabwaanse presidentskandidaat en huidig premier Morgan Tsvangirai gezegd. Hoewel het kamp van zijn rivaal en huidig president Robert Mugabe eerder officieus de overwinning geclaimd had, werd die claim later ingetrokken.
AP2013

Het ziet er niet naar uit dat de presidentsverkiezingen in Zimbabwe snel een rustig einde zullen kennen. Buitenlandse waarnemers noemden de stembusgang in eerste instantie nochtans rustig en vredevol, maar dat was buiten de twee voornaamste kandidaten gerekend. Hoewel het nog tot maandag wachten is op de officiële uitslagen, wordt er al duchtig gebakkeleid tussen de belangrijkste presidentskandidaten.

Vanmorgen twitterde een partijlid van Mugabe dat zijn kamp de verkiezingen had gewonnen. "We hebben ze bedolven", klonk het. "We hebben nooit getwijfeld aan de overwinning." Het twitterbericht zette onmiddellijk kwaad bloed bij Tsvangirai die het Mugabe-kamp beschuldigt van massale intimidatie en fraude. De premier noemt de verkiezingen een "grote farce". Het bericht uit het Mugabe-kamp is intussen ingetrokken.

In Zimbabwe is een verbod van kracht om gedeeltelijke resultaten te publiceren voor de officiële resultaten. Ook uitspraken doen over de uitslag voor de definitieve cijfers binnen zijn, is strafbaar. De politie heeft al laten weten van plan te zijn dat verbod ook toe te passen en eventuele overtreders te arresteren. De onafhankelijke Zimbabwaanse instantie die zich moest buigen over eerlijkheid van de stembusgang, noemt de situatie problematisch.

Ook waarnemers van plaatselijke ngo’s vinden dat de geloofwaardigheid van de stembusgang is aangetast. Volgens de organisaties zijn zeker een miljoen kiezers weggehouden van de stembus. "Het is niet genoeg enkel vreedzame verkiezingen te houden", klinkt het. "Ze moeten ook democratisch zijn." De ngo's verwijzen naar de onrust na de vorige presidentsverkiezingen.

Om president te worden, moet een van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen halen. Anders wordt er een tweede ronde georganiseerd in september.

AP2013