Vietnam verbiedt nieuws delen op sociale media

Vietnam verbiedt vanaf 1 september de verspreiding van informatie van nieuwssites op sociaalnetwerksites. Op Facebook brak na de bekendmaking een storm van verontwaardiging los.

"We hebben vrijheid nodig om ons te ontwikkelen", aldus een gebruiker. "De regering begrijpt niet dat de maatschappij opener wordt", schrijft een andere dan weer. De Vietnamese pers -die volledig gecontroleerd wordt door de staat- werd gisteravond ingelicht over de nieuwe voorschriften. De strafmaat bij een overtreding moet nog worden bepaald.

In Vietnam is één partij aan de macht. Kritiek op de regerende communistische partij is er verboden. Talrijke kritische bloggers zijn dan ook aangeklaagd of zitten in de gevangenis. De Amerikaanse ambassade in het land had het wetsontwerp in juni 2012 wegens mogelijke schendingen van de mensenrechten bekritiseerd.

Het decreet schrijft voor dat burgers op blogs en sociaalnetwerksites enkel persoonlijke informatie mogen verspreiden. "Informatie van persorganen of van regeringswebsites mag niet worden geciteerd of samengevat", citeren lokale kranten de bevoegde directeur bij het ministerie van Informatie, Hoangh Vinh Bao.