Welke Brit doet een bod op de ring van Jane Austen?

De regering van Groot-Brittannië doet haar best om te voorkomen dat een ring van schrijfster Jane Austen ("Sense and sensibility", "Pride and prejudice") het land verlaat. De Amerikaanse zangeres Kelly Clarkson kocht de ring op een veiling om mee te nemen naar de VS, maar de Britse minister van Cultuur Ed Vaizey heeft een exportverbod op het juweel afgekondigd.

Voorwerpen van Austen zijn zeer zeldzaam. De vrouw leefde bescheiden en stierf al op 41-jarige leeftijd (1775-1817). Ze zou slechts drie juwelen bezeten hebben. "Hopelijk kan deze eenvoudige maar elegante ring bewaard blijven voor de natie", zegt Vaizey.

De minister heeft een tijdelijk exportverbod ingesteld. Als een Britse koper zich meldt voor 30 september kan het exportverbod verlengd worden tot 30 december. Geïnteresseerden moeten voor de gouden en turkooizen ring 175.000 euro + btw betalen. Maar de Britse regering doet ook een geste: kopers kunnen de btw terugvragen. Als niemand een bod doet, blijft de ring van Clarkson.

De ring is altijd in handen geweest van de familie Austen. Het kleinood werd onder anderen doorgegeven aan Cassandra, de zus van Jane, die de ring op haar beurt gaf aan schoonzus Eleanor.