Zo volgt de NSA uw digitale doen en laten

De Britse krant The Guardian pakt opnieuw uit met details over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Nu is het lesmateriaal waarmee analisten van de NSA opgeleid worden, uitgelekt en worden de mogelijkheden van de software pas echt duidelijk.

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA geeft net zoals eender welk ander bedrijf dat met specifieke software werkt, opleidingen om met die software om te gaan. In The Guardian is een powerpoint van zo'n opleiding uitgelekt voor het spionageprogramma XKeyscore. De presentatie claimt dat dankzij het programma al 300 terroristen waren gevat op het moment dat de presentatie in 2008 gemaakt werd.

Uit de opleidingspresentatie blijkt verder dat XKeyscore behoorlijk eenvoudig lijkt om mee te werken. Met het ingeven van enkele simpele zoektermen in een formuliertje, kunt u met de software grasduinen in de persoonlijke mails en in het internetverkeer van miljoenen mensen.

Op de slides wordt ook weergegeven welke data exact worden bijgehouden en hoe dat precies gebeurt. Met de software heeft de NSA toegang tot bijna alle gegevens van bijna alle internetgebruikers wereldwijd.

De Amerikaanse inlichtingendienst bevestigt het bestaan van het geheime programma, maar zegt dat het alleen gebruikt wordt tegen buitenlanders én als het in het belang is van de Verenigde Staten.