200-tal reizigers geblokkeerd in hete trein

Een IC-trein uit Tongeren is stilgevallen tussen Brugge en Blankenberge. Een 200-tal reizigers zat gedurende zo'n anderhalf uur geblokkeerd in de bloedhete trein voor ze hun reis met een andere trein konden voortzetten. Tijdens het wachten kregen ze wel drinkwater.
BELGA/DECONINCK
Een topdag in het station van Blankenberge

De oorzaak was een probleem met een bovenleiding. "De gestrande reizigers kregen tijdens het wachten water aangeboden door de lokale brandweer en het spoorwegpersoneel", zegt Frédéric Petit van infrastructuurbeheerder Infrabel.

Ook in het station van Blankenberge, waar veel reizigers stonden te wachten om richting binnenland te reizen, werd drinkwater uitgedeeld.

Het technische defect was om 17.15 uur hersteld. "Het goeie nieuws is dat de herstelling nog is gebeurd voor de terugkeerexodus van de dagjesmensen naar het binnenland op gang komt, en we weer over de volle capaciteit van de twee sporen kunnen beschikken", zegt Petit.

Druk, druk, druk

Vanmorgen stonden er weer lange files op de snelwegen naar de kust. De NMBS heeft vandaag opnieuw extra treinen ingelegd voor wie van plan is om met het openbaar vervoer naar de kust te trekken. Vandaag zijn negen extra treinen gepland, morgen en overmorgen zeven.

Eerder was er slechts sprake van zes extra treinen, maar door de grote vraag, hebben de spoorwegen nog 3 bijkomende treinen ingelegd via hun reserve-poule. Die gingen naar Oostende en Blankenberge.

Op het strand en de dijk is het al een paar dagen op de koppen lopen. Toch zijn dit jaar nog niet veel kinderen verloren gelopen. In juli liepen 788 kinderen verloren op het strand. In vergelijking met juli 2012 is het aantal verloren gelopen kinderen bijna verdubbeld, maar toen was het weer niet zo goed als dit jaar. In 2003 en 2006, toen de temperaturen vergelijkbaar waren met de afgelopen julimaand, schommelde het cijfer rond de duizend.

Zonnekloppers opgelet: kwallenplaag

Met deze tropische temperaturen trekken heel wat mensen naar zee, maar daar woedt momenteel een kwallenplaag. Wie gaat pootjebaden kijkt het best goed uit, want gisteren alleen al liepen een honderdtal mensen irritaties op door kwallensteken.

"De kompaskwal is erg talrijk in het midden van de zomer", zegt bioloog Jan Seys van het Vlaams Instituut van de Zee. "Door de zuidenwind ontstaat er een omgekeerde onderstroom, waardoor de kwallen naar het strandwater gebracht worden, waar de toeristen zijn." Wie gestoken wordt door een kwal, kan de wonde het best spoelen met zeewater.

Het ergste lijkt al achter de rug. Volgens de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV), die contact heeft met de verschillende reddingsposten, waren er vanmiddag aanzienlijk minder kwallen op het strand dan gisteren.