"Dit is een veroordeling zonder enige grond"

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi heeft gisteravond laat nog op de bevestiging van zijn veroordeling gereageerd via een videoboodschap. Hij noemt het "een veroordeling zonder enige grond" en houdt vol dat hij "nooit enig systeem van fiscale fraude" heeft opgezet.

"In de geschiedenis van Mediaset (zijn mediabedrijf, nvdr) is er geen sprake van enige valse factuur", aldus Berlusconi. Volgens hem is hij het slachtoffer geworden van "een ongelooflijke reeks beschuldigingen en processen die geen uitstaans hebben met de realiteit."

Hij herhaalde dus zijn bekende standpunt dat hij het doelwit vormt van vervolging door magistraten, die hem al 20 jaar in het vizier hebben.

Berlusconi toonde zich ook strijdbaar. "We moeten politiek blijven bedrijven om alle noodzakelijke hervormingen te doen, in eerste instantie bij justitie", zegt hij. Berlusconi wil zijn Forza Italia trouwens opnieuw lanceren. Dat is de rechtse partij waarmee hij in 1994 in de politiek trad.

Het is de eerste definitieve veroordeling voor Berlusconi. Van de celstraf is al drie jaar kwijtgescholden en het hof van beroep moet zich wel opnieuw uitspreken over het aan het vonnis gekoppelde verbod om gedurende vijf jaar een openbaar ambt uit te oefenen.