"Kans op onweer na warmste 2 augustus"

Het is vandaag tropisch warm geweest, met temperaturen tot 35 graden. In Ukkel is 34,1 graden gemeten, waarmee het de warmste 2 augustus sinds het begin van de metingen is geworden. Het vorige record van 1921 stond op 32,2 graden. Afgelopen nacht was het ook al de warmste nacht van 2013.

Weerman David Dehenauw had het voorspeld en het is ook erg warm geworden. "Na de warmste nacht van 2013, waarbij het kwik in Ukkel niet beneden 22 graden is gegaan, verwachten we vandaag temperaturen tot 35. Plaatselijk is het mogelijk dat we meer halen, bijvoorbeeld in de Kempen. We verwachten veel zon. In het westen en vooral aan zee, is het een beetje koeler met 29 graden. Dat komt omdat er daar een paar wolken zullen verschijnen in de loop van de dag. Er is eventueel een kleine kans op een regenbui. Elders wordt het bijzonder heet en zonnig. We zullen de warmste 2 augustus ooit hebben." Volgens Dehenauw komt een dergelijke hitte zeker niet elk jaar voor.

Het warmst was het vandaag zoals te verwachten was, in de Kempen. In Kleine-Brogel werd het 36,5 graden. Andere warme plaatsen in België waren Zelzate en Deurne, waar het 35,1 graden warm werd, en Diepenbeek met 35,0 graden. De luchthaven van Oostende was het koudste plekje met 27,1 graden.

Vanavond en vannacht komen er een aantal regen- en/of onweersbuien, die volgens Dehenauw plaatselijk vrij fors kunnen zijn. "Morgen gaan we 10 graden lager uitkomen, op 25 graden. Het weekend wordt vrij zonnig en vrij warm, maar niet meer tropisch."

De hitte heeft ook een slachtoffer gemaakt. In de West-Vlaamse stad Menen is vanmiddag een 56-jarige fietser overleden. De politie bevestigt dat het om een natuurlijk overlijden gaat. Wellicht werd de combinatie van de inspanning en de tropische temperaturen het slachtoffer fataal.