Dolfijn vindt het allemaal zo leuk niet meer

Ruim twee jaar geleden dook een dolfijn op in een haventje in Doolin, Ierland. Hij vond het er goed vertoeven en bleef er, tot jolijt van toeristen die niets liever dan met de dolfijn, die de naam "Dusty" kreeg, op de foto wilden. Pretpark-plezier voor de gewone mens, zeg maar. Niet dat Dusty zich de aandacht zomaar liet welgevallen, maar de laatste maanden is het aantal aanvallen op zwemmers opvallend gestegen.

Afgelopen zondag nog moest een vrouw met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht worden. Dusty had haar hardhandig in de onderbuik gestoten (zie video beneden). In de afgelopen drie maanden werden vier incidenten met "serieuze gevolgen" gemeld. Reden genoeg voor de plaatselijke politie en de dierenbeschermingsorganisatie Irish Whale and Dolphin Group (IWDG) om de rode vlag uit te hangen en toeristen te waarschuwen voor deze "local celebrity".

IWDG-medewerker Simon Berrow in The Irish Times: "Het is onze politiek om toeristen af te raden te zwemmen met dolfijnen waar dan ook. Speciaal voor Dusty hebben we een aparte poster gemaakt. Men moet haar beschouwen als een wild dier en haar dus niet vastgrijpen, haar porren of achter haar aanjagen. Vanaf het moment dat ze ook maar enige agressie toont, of heftiger begint te zwemmen, is er maar één optie: zo snel mogelijk het water uit."

"De dolfijn is uiterst beschermend geworden in zijn eigen territorium nabij de haven. Kijk naar het dier is ons advies, en blijf op de pier. Want zoals bij elk wild dier weet je nooit hoe de dolfijn zal reageren op een bepaalde situatie."

Bekijk hier beneden het incident van afgelopen zondag:

lees ook