Google en Motorola lanceren de Moto X

Het Amerikaanse technologiebedrijf Motorola Mobility heeft de Moto X gelanceerd, de eerste smartphone die het bedrijf volledig zelf ontwikkelde sinds de overname door technologiereus Google vorig jaar. Met het nieuwe toestel wil Google op vlak van hardware de concurrentie opvoeren met Apple en andere technologiebedrijven.
AP2013

Het financiële persagentschap Bloomberg meldt dat Google het moeilijk heeft om de waarde van de overname, die 12,5 miljard dollar kostte, te bewijzen. Motorola nam maar een klein deel van de smartphonemarkt in tijdens het eerste kwartaal van dit jaar, terwijl Samsung en Apple domineren. "Dit is een herlancering van Motorola", zei CEO van Motorola Mobility Dennis Woodside bij het persevenement voor de Moto X.

Google hoopt dat Moto X zich kan onderscheiden door de functie Touchless Control, die de gebruiker toelaat het toestel te bedienen via stembesturing. De Moto X reageert altijd op "OK Google Now", waarna een commando volgt. Daarin verschilt de Moto X van de iPhone en Android-toestellen, waarbij eerst toetsen moeten ingedrukt worden voor de stembesturing geactiveerd is. Motorola benadrukt dat de functie "batterijvriendelijk" is.

Het toestel kan de stem van de gebruiker herkennen, zodat enkel daarop gereageerd wordt. De sensoren van de Moto X kunnen ook herkennen wanneer het toestel bijvoorbeeld in een handtas zit, of in een rijdende wagen ligt. In dat laatste geval wordt dan automatisch de handsfree-modus ingeschakeld.

Daarnaast kan de Moto X door de gebruiker zelf ontworpen worden via "Moto maker" op het internet. De gebruiker kan zo de kleur van de voorzijde, de achterkant en kleinere onderdelen van het toestel bepalen en een inscriptie toevoegen.

Vanaf eind augustus is het toestel verkrijgbaar in de Verenigde Staten, Canada en Zuid-Amerika. De smartphone wordt vervaardigd in het Amerikaanse Texas, in een voormalige Nokia-fabriek. Of hij ook in Europa zal verkocht worden, is nog niet duidelijk.

AP2013