Malinezen moeten een tweede keer gaan stemmen

In het West-Afrikaanse land Mali wordt op 11 augustus een tweede ronde van de presidentsverkiezingen gehouden. Bij de eerste ronde heeft geen enkele kandidaat meer dan de helft van de stemmen gehaald. Oud-premier Ibrahim Boubacar Keita en oud-minister van Financiën Soumaila Cissé nemen het nu tegen elkaar op.
Ibrahim Boubacar Keita haalde de hoogste score.

Keita heeft de eerste ronde gewonnen met 39,2 procent van de stemmen. Hij liet zijn opponent ver achter zich, maar haalde niet genoeg stemmen om meteen verkozen te worden. Cissé eindigde tweede met 19,4 procent en Dramane Dembélé, de kandidaat van de grootste partij, strandde op 9,6 procent. In totaal waren er 27 kandidaten. 

De verkiezingen in Mali moeten weer politieke stabiliteit brengen in het land, dat sinds vorig jaar verscheurd wordt door een opstand van Toearegs en moslimrebellen in het noordoosten van het land. Een internationale troepenmacht onder leiding van Frankrijk heeft weliswaar een eind kunnen maken aan die opstand, maar dat betekent niet dat alle ongenoegen ook is verdwenen.

Meer nog. als premier in de periode 1994-2000 stond Ibrahim Boubacar Keita  bekend om zijn harde houding tegenover de Toeareg-minderheid in het land. In het noordoosten van het land is hij dan ook niet erg geliefd: onlangs verhinderden Toeareg-strijders de landing van zijn vliegtuig op de luchthaven van Kidal.