Mechelen neemt anti-radicaliseringsambtenaar in dienst

De stad Mechelen neemt een ambtenaar in dienst die moet voorkomen dat moslimjongeren verder radicaliseren. Dat schrijft Gazet van Antwerpen en is bevestigd aan onze redactie. "In de eerste plaats moet de ambtenaar de fenomenen in kaart brengen en bekijken wat zinvol is om in Mechelen te ondernemen."

Net zoals Antwerpen en Vilvoorde, krijgt ook Mechelen subsidies van het ministerie van Binnenlandse Zaken om radicalisering onder islamjongeren te bestrijden. In Mechelen vloeit dat geld niet naar de bestaande preventiewerking. "Op vlak van preventie wordt al veel gedaan in Mechelen", zegt adviseur veiligheidsbeleid Stef Christiaensen. "Maar radicalisering is een complex probleem en vergt aparte kennis."

Daarom schrijft de stad Mechelen binnen enkele dagen een vacature uit voor een ambtenaar die specifiek bevoegd is om radicalisering onder islamjongeren te bestrijden. "In de eerste plaats moet de ambtenaar de fenomenen in kaart brengen en bekijken wat zinvol is om in Mechelen te ondernemen", gaat Christiaensen verder. "Dat kan veel richtingen uitgaan met bijvoorbeeld onderwijs, jeugdwerk..."

De Mechelse adviseur benadrukt overigens dat er momenteel geen acute problemen zijn rond radicalisering in Mechelen. "We moeten natuurlijk niet wachten tot er desastreuze situaties gebeuren. We moeten proactief optreden." Christiaensen noemt ook radicale ideeën an sich niet problematisch. "Het wordt wel een probleem wanneer die ideeën leiden tot misdrijven of de aantasting van mensenrechten."