Mumbai bant oude taxis wegens te vervuilend

In Mumbai, de economische hoofdstad van India, bant het stadsbestuur de oudste taxis uit het straatbeeld omdat ze te vervuilend zijn. Het gaat om de Padmini Premier, een oud Fiat-model dat tot 2000 in India onder licentie werd gebouwd.

Tegen eind deze maand zullen er nog maar 5.000 zwart-gele "Fiat-taxis" rondrijden in Mumbai, en over zeven jaar moeten ze helemaal uit het straatbeeld zijn verdwenen. Ter vergelijking: ooit reden er 62.000 van rond.

De Padmini Premier is eigenlijk de Italiaanse Fiat 1100 uit de jaren 60. Toen Fiat stopte met de productie van de 1100 verhuisden de productiemachines naar India. De eerste Padminis rolden van de band in 1964. Het waren de tijden dat India zweerde bij auto's van eigen bodem, zoals de Padmini en Ambassador.

De productie van de Padmini werd stilgelegd in 2000, maar er rijden nog veel van die iconische auto's rond. In India zijn veel goede autotechnici aan de slag die de oude auto's telkens weer kunnen oplappen. 

Maar Mumbai heeft er nu genoeg van. Volgens een gemeentelijk reglement moeten alle auto's van meer dan 20 jaar oud van de straat af.

© Xinhua News Agency / eyevine. All Rights Reserved.