Roger Waters reageert op joodse kritiek op Werchteroptreden

Roger Waters, gitarist van de voormalige rockband Pink Floyd, heeft op zijn Facebookpagina een open brief geplaatst waarmee hij reageert op kritiek vanuit joodse hoek op het gebruik van bepaalde symbolen tijdens zijn optreden van "The wall live" in Werchter op 20 juli. Waters stelt dat zijn kritiek op de staat Israël slaat, en niet antisemitisch is.

Een bezoeker zou tijdens het concert onder meer verontwaardigd geweest zijn over het gebruik van een groot opblaasbaar varken en een daarop geprojecteerde davidster. Rabbi Abraham Cooper van de joodse mensenrechtenvereniging Simon Wiesenthal Center beschuldigde Waters daaropvolgend van openlijke jodenhaat. Ook de website Joods Actueel uitte kritiek op het optreden.

Op zijn officiële Facebookpagina verweert anti-establishmentfiguur Waters zich tegen de beschuldigingen. Zo haalt hij een joodse belangenorganisatie aan die -in tegenstelling tot bij een eerder optreden- nu "geen graten" ziet in Waters' gebruik van de davidster. "Ik wil er ook op wijzen dat ik in de show ook een kruisteken, de ster en de halve maan, een hamer en een sikkel, het Shell-logo, het logo van McDonald's, het dollarteken en het Mercedes-logo gebruik", aldus Waters, die naar eigen zeggen veel joodse vrienden heeft en zijn vader in de strijd tegen de nazi's verloor.

"Of je het leuk vindt of niet, de davidster staat voor Israël en diens beleid. Elke vorm van niet-gewelddadig protest daartegen is gewettigd. Vreedzaam protesteren tegen Israëls racistische binnen- en buitenlandpolitiek is niet antisemitisch", stelt Waters.

Waters besluit met de boodschap dat het opblaasbare varken al in elke show sinds 2010 voorkwam en dat het het kwaad in het algemeen voorstelt.

All rights reserved to Matthias Engels