Texas stelt wellicht doodstraf uit, want executiedrug bijna op

De Amerikaanse staat Texas overweegt om de doodstraf voorlopig uit te stellen. Niet uit ethische overwegingen, maar omdat de stof pentobarbital die gebruikt wordt om de dodelijke injecties toe te dienen, zo goed als op is.

Ruim de helft van alle doodstraffen in de Verenigde Staten worden uitgevoerd in de staat Texas, maar voorlopig genieten gedetineerden op de zogenoemde "death row" wellicht even uitstel van executie. De voorraad pentobarbital, de stof die gebruikt wordt om de dodelijke injecties toe te dienen, is zo goed als op. De kleine hoeveelheid van de stof die er wel nog is, vervalt in september.

De schaarste heeft voor een groot stuk te maken met het feit de drug geproduceerd wordt in staten of in landen die tegen de doodstraf zijn en de stof, die eigenlijk gebruikt wordt als middel tegen epilepsie, liever niet verkopen om er de doodstraf mee uit te voeren.

Voorlopig heeft de staat Texas nog geen alternatief. Een terugkeer naar de gaskamer of de elektrische stoel is ethisch niet zo eenvoudig. Wellicht zit er weinig anders op dan de doodstraf voorlopig op te schorten tot er opnieuw een voorraad pentobarbital kan worden aangekocht.