Werkloosheid in VS op laagste peil sinds eind 2008

In juli viel de werkloosheid in de Verenigde Staten terug tot 7,4%. Dat is het laagste cijfer sinds december 2008, maar toch is niet alles koek en ei over de oceaan.
AP2013

Een werkloosheidspercentage van 7,4% in de VS is iets waar de meeste Europese landen enkel kunnen van dromen. Daarmee is de werkloosheid teruggevallen tot het peil van december 2008 toen de financiële en industriële crisis op snelheid begon te komen.

Toch wordt het maandelijkse rapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid niet enkel op juichkreten onthaald. Zo zijn er in juli 162.000 nieuwe banen bijgekomen en dat is 10.000 minder dan was verwacht. In juni zijn er nog 188.000 nieuwe banen bijgekomen. De banengroei in juli was overigens de laagste in vier maanden.

Aan de ene kant trekt de Amerikaanse economie weer aan. Anderzijds gaan veel werkgevers er blijkbaar voorlopig nog van uit dat ze de stijgende vraag kunnen opvangen met hun huidige personeelsbestand.

Andere bedrijven, zoals internetwinkel Amazon en autogroep Ford, zijn dan wel extra mensen in dienst aan het nemen.  Amazon is op zoek naar 5.000 extra mensen. Ford wil 3.000 mensen aanwerven. De autosector in de VS is overigens fors aan het herstellen.