Zwart wisselweekend voor de deur

Automobilistenvereniging VAB waarschuwt voor lange wachttijden in zowel binnen- als buitenland. Het eerste weekend van augustus is traditioneel een wisselweekend en ook dit jaar wordt dat wellicht niet anders.
Associated Press / Source : KEYSTONE
Ook dit weekend wordt het wellicht bumperrijden aan de Gotthardtunnel.

In eigen land wordt het wellicht vooral aanschuiven richting de kust op de E40 Brussel - Oostende vanaf Zwijnaarde tot Gent. Verder verwacht VAB op de E40 Gent - Oostende file van Sint-Denijs-Westrem tot Drongen en op de E34 Antwerpen - Knokke file bij Westkapelle. Momenteel is het al druk verkeer in en rond Antwerpen.

Maar ook de trek naar het zuiden belooft trager te verlopen met de traditionele "zwarte zaterdag" in Frankrijk, waar de wachttijden kunnen oplopen tot 4 uur. Zeker op de Route du Soleil in de Franse Rhônevallei wordt druk verkeer verwacht, alsook op de A10 Parijs-Bordeaux en op de A63 bij Biarritz richting Spaanse grens. Aan de Mont-Blanctunnel is het nu al anderhalf uur aanschuiven. De Franse overheid waarschuwt voor de warmte en voor warmte-onweer.

In Oostenrijk bedraagt de wachttijd aan de Karawankentunnel richting Slovenië al ruim een uur. Door het vakantiebegin in het Duitse Beieren, worden dit weekend ook flinke files verwacht in Oostenrijk. De voornaamste knelpunten zijn er de A9, A10, A11, A12, A13 en de B179 tussen de grenstunnel bij Füssen en de Lermoosertunnel.

In Duitsland verloopt het verkeer op de A8 Salzburg - München en op de A5 Karlsruhe - Basel moeizaam. In Zwitserland moeten automobilisten rekening houden met wachttijden aan de Gotthardtunnel vanuit Italië richting het noorden. Daar staat vrijdagmiddag rond 13 uur al 6 km file. Ook richting het zuiden is het er al vrij druk.

Door het warme weer wordt ook aangeraden om voldoende drinken mee te nemen in de auto om uitdroging in eventuele files te voorkomen.