"Vlaanderen is klaar voor de onafhankelijkheid"

Volgens N-VA-Kamerlid Theo Francken is Vlaanderen klaar om onafhankelijk te worden. Dat zegt hij in een interview met De Standaard. De N-VA'er stoort zich er ook aan dat geen enkele Vlaamse krant de onafhankelijkheidsgedachte openlijk steunt.

Francken onderschijft in De Standaard de partijlijn dat de inzet van de verkiezingen volgend jaar het confederaal model is. Maar het Kamerlid laat er geen twijfel over bestaan dat het gaat om een volgende stap naar het uiteindelijke doel: de Vlaamse onafhankelijkheid.

"Dat is mijn overtuiging. Die dag zal komen. Vlaanderen zal meestappen in een evolutie waarbij ook landen zoals Catalonië en Schotland hun eigen weg gaan. De verkiezingen van 2014 worden belangrijk", zegt hij.

De N-VA'er is naar eigen zeggen verbaasd dat geen enkele Vlaamse krant de onafhankelijkheidsgedachte openlijk steunt. "Zowat een Vlaming op de twee stemt voor een confederale gedachte, toch volgen jullie niet. (...) Komaan, omarm de toekomst. Dit betreft een democratische volksbeweging", klinkt het.

"Ik ben voor de afscheuring van Vlaanderen. Ik ben voor een onafhankelijke republiek. Altijd geweest en zal het ook altijd zijn", aldus Francken. "Vlaanderen is klaar voor de onafhankelijkheid. Logistiek, organisatorisch, administratief kunnen we op onze eigen benen staan. Maar ik weet niet of de Vlaming klaar is voor onafhankelijkheid. En dat blijft de essentiële vraag."

"Perceptie van hardliner door uiterlijk"

In het interview verzet Francken zich ook tegen het etiket van hardliner dat op hem kleeft. "Op het vlak van migratie ben ik absoluut geen hardliner", stelt hij. Dat hij de perceptie tegen heeft, heeft volgens de N-VA'er te maken met zijn uiterlijk, met name zijn gemillimeterde haar.

"Maar ik heb geen enkele affiniteit met Vlaams Belang, nooit gehad. Een land zonder migratie blijft een afschuwelijke gedachte. Migratie moet een positief verhaal zijn, een verrijking. Dat is nu niet zo. Ik zou ook nooit militant kunnen zijn van een partij die asielzoekers van meet af aan in gesloten centra wil opsluiten." Francken laat ook optekenen dat "de zuivere Vlaming" niet bestaat. "Ik hoop dat hij ook nooit zal bestaan."

Francken zegt ook nog dat een nieuwe blokkering na de verkiezingen van 2014 vermeden moet worden. "Daar hebben de traditionele partijen een punt. Daarom moeten we dat koste wat het kost vermijden. (...) Als grootste partij zijn we niet bepaald gemarginaliseerd, maar we zullen onderhandelingstechnisch erg goed moeten nadenken", luidt het.

Over wat N-VA-kopman Bart De Wever gaat doen na de verkiezingen kan Francken nog geen uitsluitsel geven. "Bart blijft de meest succesvolle partijvoorzitter sinds de Tweede Wereldoorlog. Zo iemand zet je toch niet op stal, zelfs al voelt hij zich uitgeperst als een appelsien?"