Bacterie treft een van 's werelds grootste melkproducenten

Fonterra, de op drie na grootste melkproducent ter wereld, heeft duizenden tonnen zuivelproducten teruggeroepen naar de fabriek. In sommige drankjes van de Nieuw-Zeelandse fabrikant is een bacterie aangetroffen die botulisme kan veroorzaken.

Fonterra levert vooral aan andere bedrijven die zuivelproducten op de markt brengen. Volgens het bedrijf ligt de oorzaak van de besmetting bij een niet-gesteriliseerde buis in de fabriek en deed het probleem zich vorig jaar al voor. Het euvel zou al langer verholpen zijn, maar dat heeft niet kunnen voorkomen dat de verontreinigde producten bij acht klanten zijn terechtgekomen.

De getroffen melkproducent zelf wil liever niet kwijt om welke bedrijven het gaat, maar volgens het persagentschap AP is een deel van de besmette producten in babymelk van Nutricia terechtgekomen. De verontreinigde babymelk zou intussen gedeeltelijk geconsumeerd en gedeeltelijk in beslag genomen zijn. Zover bekend zijn nog geen mensen ziek geworden van de melk.

Fonterra is een van de grootste melkproducenten ter wereld. Zeker sinds enkele melkschandalen in China ging het het bedrijf voor de wind. Chinese consumenten betalen maar al te graag meer voor Nieuw-Zeelandse melkproducten, omdat die een veel betere naam hebben dan hun Chinese concurrenten wat de kwaliteit betreft.

De ontdekking van de bacterie in de melk van Fonterra is dan ook een grote klap voor de Nieuw-Zeelandse melkindustrie. Melk is het voornaamste exportproduct van het land. 95 procent van alle in Nieuw-Zeeland geproduceerde melk is bedoeld voor de export.

Opmerkelijk detail is evenwel dat Fonterra een minderheidsaandeel had in het Chinees bedrijf Sanlu dat de spil vormde in een van de Chinese melkschandalen.