Douane onderschept meer en meer namaak

Er duiken steeds meer namaakproducten op in ons land. Dat zegt de topman van de dienst Douane en Accijnzen, Noël Colpin, in een interview in de krant De Tijd. Vooral namaaksigaretten zijn in omloop.
Noël Colpin is 64 en leidt de douanediensten al sinds 2003.

De voorbije 2 jaar alleen al onderschepte de douane 88,98 miljoen namaaksigaretten. Die komen vooral uit het Oostblok en uit China en voldoen niet aan de voorschriften, waardoor ze nog gevaarlijker zijn voor de gezondheid.

Drie jaar geleden leek het fenomeen van de valse sigaretten op de terugweg, maar nu ziet de douane weer een toename. Er worden nu ook namaaksigaretten in ons land geproduceerd, zegt Colpin, die spreekt van "een nieuw hoogtepunt" in de strijd tegen namaak.

"We hebben nog niet zo lang geleden een fabriek opgedoekt in Glain, in Wallonië, waar we 25 ton tabak in beslag hebben genomen. Dat komt overeen met 50 miljoen namaaksigaretten, bestemd voor de Britse markt."

Sigaretten worden dus het meest nagemaakt. Maar daar stopt het uiteraard niet. Zo heeft de douane vorig jaar 255.308 namaakparfums en -cosmeticaproducten onderschept. Dat is meer dan dubbel zoveel als in 2011. Ook de klassieke namaakkleding en -accessoires blijven de ronde doen, met 71.637 ontdekte stuks in 2012. Naast duizenden nagemaakte gsm's (5.237) en uurwerken en sierraden (6.880). Maar ook 67.955 stuks namaakspeelgoed voor kinderen. En zelfs 6.421 namaakgeneesmiddelen.

Om de plaag van namaak beter aan te pakken, wil de douane in de toekomst nog meer screenings doen van inkomende containers, meer detectiemateriaal inzetten en criminele organisaties observeren met bijzondere opsporingstechnieken.

A2012