Indiase consulaat doelwit van aanslag in Afghanistan

In Jalalabad, in het oosten van Afghanistan, is vanmorgen een autobom ontploft vlak bij het Indiase consulaat. Minstens 9 burgers zijn daarbij om het leven gekomen. Er zijn ook zeker 23 gewonden.

Volgens de Afghaanse politie gaat het om een mislukte aanval op het Indiase consulaat. De wagen waarin de 3 zelfmoordterroristen zaten, werd namelijk tegengehouden op zowat 100 meter van het consulaat. Twee van de drie mannen stapten uit, waarna ze werden doodgeschoten door de politie voor ze hun bomgordels tot ontploffing konden brengen.

De derde zelfmoordterrorist blies vervolgens de auto op. De meeste slachtoffers bevonden zich in een vlakbij gelegen moskee, onder hen zijn ook een heel aantal kinderen. De schade aan de gebouwen in de omgeving is groot. Bij de personeelsleden van het Indiase consulaat vielen geen slachtoffers.

Gebouwen van de Indiase overheid zijn al eerder het doelwit geweest van aanslagen in Afghanistan. In 2008 en 2009 werd de ambassade in Kaboel twee keer aangevallen, met tientallen doden als resultaat. Wie achter deze aanslag zit, is nog onduidelijk. De taliban, die vaker aanslagen plegen in de regio, hebben al ontkend dat ze er iets mee te maken hebben.