Israël en Palestijnen snel weer rond de tafel

Israël en de Palestijnen gaan in de tweede week van augustus opnieuw rond de onderhandelingstafel zitten. Dat heeft Tzipi Livni, de Israëlische minister van Justitie, vandaag bevestigd. De nieuwe ronde van gesprekken werd maandag opgestart in de Verenigde Staten. Daarvoor lagen de onderhandelingen 3 jaar stil.
Tzipi Livni leidt de gesprekken voor de Israëli's.

"De gesprekken die van start zijn gegaan in Washington, zullen de tweede week van augustus hernomen worden en zullen in de regio plaatsvinden, afwisselend in Israël en in de Palestijnse gebieden", verklaarde Livni aan een private radiozender. Ze voegde eraan toe dat de 104 Palestijnse gevangenen die Israël zal vrijlaten, nog voor de nieuwe gesprekken weer op vrije voeten zullen zijn.

De VS hoopt dat er binnen negen maanden een akkoord zal zijn. "Als we na acht maanden merken dat we dicht bij een akkoord komen en we niet meer veel tijd nodig hebben, zullen we voortgaan met de gesprekken. Als de gesprekken echter niet ernstig verlopen, zullen we dat na een maand wel merken", zegt Livni.

Na een onderbreking van drie jaar hebben de Israëlische minister Livni en de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erakat de vredesgesprekken maandag en dinsdag hervat in Washington, onder leiding van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. De volgende bijeenkomst van de onderhandelaars is in Israël.