Khamenei geeft Rouhani zegen als president van Iran

In Iran heeft de "opperste leider" ayatollah Ali Khamenei de winnaar van de presidentsverkiezingen Hassan Rouhani in zijn ambt bevestigd. Dat gebeurde tijdens een officiële ceremonie in Teheran. In een toespraak beloofde Rouhani een gematigde koers te gaan varen. Hij wil ook toenadering tot het Westen zoeken.
AP2013
Mahmoud Ahmadinejad, ayatollah Ali Khamenei en Hassan Rouhani.

Bij de Iraanse presidentsverkiezingen van 14 juni behaalde de gematigde kandidaat Hassan Rouhani al in de eerste ronde een absolute meerderheid en werd hij tot winnaar uitgeroepen.

Toch diende hij eerste de zegen te krijgen van ayatollah Khamenei. Als "opperste leider" heeft Khamenei immers steevast het laatste woord in staatszaken. Die goedkeuring werd vandaag gegeven tijdens een officiële ceremonie in Teheran die live op de staatstelevisie werd uitgezonden.

Ook de aftredende president Mahmoud Ahmadinejad was op de ceremonie aanwezig. In de 8 jaar dat hij president was, is de Iraanse economie steeds verder de dieperik in gegaan, net als de relaties tussen het land en het Westen.

In een toespraak verklaarde Rouhani precies van economisch herstel een topprioriteit te zullen maken. Tegelijk verklaarde hij toenadering tot het Westen te zullen zoeken.

Vooral het omstreden Iraanse nucleaire programma is het Westen sinds lange tijd een doorn in het oog. Zelf heeft Iran altijd volgehouden dat het programma vreedzame doelen dient, maar het Westen vermoedt dat het land aan een atoomwapen werkt.

Welke beleidsdaden precies in het verschiet liggen, gaf Rouhani niet prijs. Morgen zal hij in het parlement de eed afleggen als president. Naar alle verwachting zal hij eveneens morgen de namen van zijn regering bekendmaken.