Mugabe voor de 7e keer president van Zimbabwe

In Zimbabwe heeft de kiescommissie Robert Mugabe uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen. De 89-jarige Mugabe wordt zo voor de zevende keer president van het land. Eerder raakte bekend dat zijn partij ZANU-PF in het parlement een tweederdemeerderheid heeft behaald. Premier Morgan Tsvangirai verwerpt de uitslag. Groot-Brittannië en de VS reageren afwijzend.
AP2013

Vanavond maakte de Zimbabwaanse kiescommissie de officiële resultaten van de presidentsverkiezingen van 31 juli bekend.

Zittend president Mugabe haalde daarbij 61% van de stemmen en kan zichzelf hierdoor voor de zesde maal op rij opvolgen. Zijn belangrijkste tegenstander en de huidige premier Morgan Tsvangirai strandt op 33%.

Eerder raakte bekend dat ZANU-PF, de partij van Mugabe, bij de parlementsverkiezingen een tweederdemeerderheid heeft behaald. ZANU-PF zou afklokken op 158 zitjes.

Oppositie boycot overheidsinstellingen

Nog voor de uitslag van de presidentsverkiezingen bekend was, kondigde premier Tsvangirai in een eerste reactie aan de resultaten van de parlementsverkiezingen te zullen aanvechten.

Volgens Tsvangirai hebben zich tijdens de stembusgang tal van onregelmatigheden voorgedaan en heeft de partij van de president de uitslag gemanipuleerd.

Tsvangirai ging nog een stap verder door een boycot aan te kondigen tegen elke regering die als gevolg van deze verkiezingen zal worden gevormd. "Wij zullen geen deel uitmaken van de overheidsinstellingen", verklaarde hij aan de pers. "We zullen gerechtelijke stappen ondernemen."

Opvallend: één van de negen leden van de kiescommissie stapte vandaag op uit protest tegen de manier waarop de verkiezingen hebben plaatsgevonden. "Doorheen het hele verkiezingsproces koesterde ik de hoop dat de integriteit zou worden bewaard. Dit was niet het geval", verklaarde Mkhululi Nyathi.

"Het hoogtepunt van een ernstig verstoord proces"

De conclusies van internationale waarnemers bij deze verkiezingen spreken elkaar tegen. De EU, die zelf geen waarnemers mocht sturen, zegt "bezorgd" te zijn. De Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid van de Europese Unie, Catherine Ashton, wijst vooral op de onvolledige deelname van de bevolking aan de stembusgang evenals op het gebrek aan transparantie.

Groot-Brittannië uit "serieuze twijfels" bij het verkiezingsresultaat. "De onregelmatigheden voor de verkiezingen en tijdens de stembusgang zelf, plaatsen ernstige vraagtekens bij de geloofwaardigheid van deze verkiezingen", zegt de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague. Zimbabwe is een voormalige Britse kolonie.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry spreekt nog straffere taal. Hij noemt het resultaat van de presidentsverkiezingen "het hoogtepunt van een ernstig verstoord proces". "In het licht van de aanzienlijke onregelmatigheden die zijn vastgesteld door binnen- en buitenlandse waarnemers, kan de VS niet geloven dat het vandaag aangekondigde resultaat de werkelijke wil van het Zimbabwaanse volk weerspiegelt", stelt hij.

"Westerlingen moeten een stap terugzetten"

De Afrikaanse Unie en de Southern African Development Community keuren de resultaten van de verkiezingen wel volmondig goed. Buurland Zuid-Afrika daagt critici uit met bewijzen van verkiezingsfraude over de brug te komen.

Gesterkt door de overwinning van Mugabe vragen enkelen van zijn ministers het Westen alvast de reeks sancties die tegen Zimbabwe zijn opgelegd te schrappen. "De westerlingen moeten nu een stap terugzetten", zegt minister van Defensie Emmerson Mwangagwa.

"Ze beschouwen zichzelf als democratische landen. In Zimbabwe heeft een democratische verkiezing plaatsgevonden. Wat kunnen ze anders doen dan het democratische proces respecteren?"