Parade trapt World Outgames in Antwerpen officieel op gang

Duizenden atleten hebben vandaag in Antwerpen de 3e editie van de World Outgames feestelijk geopend met een landenparade. De World Outgames zijn een sportief en cultureel evenement waarbij de voornamelijk LGBT-deelnemers en organisatoren aandacht vragen en strijden voor de gelijke behandeling van minderheden. Premier Elio Di Rupo (PS) sprak de aanwezigen in een videoboodschap toe.
Een campagnebeeld van de World Outgames 2013.

Al sinds 31 juli en nog tot 11 augustus bekampen zo'n 5.000 atleten elkaar in 32 sportdisciplines op de 3e editie van de World Outgames die dit jaar in Antwerpen plaatsvinden.

Grootste verschil met de Olympische Spelen is dat de deelnemers hoofdzakelijk holebi's en transgenders betreffen, doorgaans aangeduid als LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual & Transgender). Naast sport biedt Antwerpen hen de komende dagen ook een breed aanbod aan culturele activiteiten.

Organisator Bart Abeel sprak alle atleten aan het begin van de openingsceremonie toe. "Welkom, ook zij die hier door overheidsrestricties niet konden raken. De Antwerpse bevolking is blij dat jullie hier zijn en we willen ook dat jullie hier thuis zijn. Hier kan je blij en geliefd zijn, ongeacht wat of wie je bent."

Tijdens de ceremonie werd de officiële hymne van de spelen voor het eerst uitgevoerd. Het betreft een stuk met koperblazers dat werd geschreven door Dirk Brossé. De componist stond bij de uitvoering kort stil bij het recente overlijden van zijn stiefdochter Aurore Ruyffelaere.

Premier Di Rupo sprak de aanwezigen toe in een videoboodschap. "Laten we niet vergeten dat de situatie in veel andere delen van de wereld dramatisch is", drukte hij iedereen op het hart.