Partijleden Berlusconi zetten regering onder druk

De parlementsleden van Il Popolo della Libertà (PDL), de partij van Silvio Berlusconi, hebben bij wijze van protest tegen de definitieve veroordeling van Il Cavaliere hun ontslag aangeboden en leggen daarmee een bom onder de links-rechtse coalitie die momenteel Italië bestuurt.
AP2011

"De veroordeling van Berlusconi was op niets gebaseerd", zegt Angelino Alfano, de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken. "We zijn bereid om af te treden om onze idealen te verdedigen." Verschillende partijleden laten optekenen dat ze klaar zijn voor nieuwe verkiezingen en leggen daarmee een bom onder huidige links-rechtse coalitie die het land bestuurt.

De vraag is of het zo ver zal komen. Aangezien de flamboyante ex-premier de komende jaren niet mag deelnemen aan verkiezingen, lijkt het niet denkbeeldig dat hij voorlopig zijn huidige Sanaatszitje wil behouden en zal proberen om zijn partijleden te overtuigen om de regering-Letta niet te laten vallen. Het is overigens ook niet zeker of de andere coalitieleden de politieke spelletjes van de PDL zullen blijven pikken.

Berlusconi zelf blaast warm en koud over een mogelijk einde van de regering-Letta. Enerzijds wil hij geen overhaaste beslissingen nemen, anderzijds liet hij nog eens weten dat er dringend werk gemaakt moet worden van echte hervormingen bij justitie of dat zijn partij anders uit de regering zou stappen.

De oud-premier is eergisteren veroordeeld tot vier jaar cel wegens fiscale fraude. Gezien zijn leeftijd zal hij wellicht huisarrest of een taakstraf krijgen. De gerechtelijke problemen voor Il Cavaliere zijn nog niet van de baan. Zo komt onder meer het proces in beroep in de zaak-Ruby er nog aan.