Protest in Marokko tegen gratie voor Spaanse pedofiel

Op verschillende plaatsen in Marokko komen duizenden mensen al dagen op straat uit protest tegen de vrijlating van een Spaanse pedofiel. De man maakte deel uit van een groep van 48 Spaanse gevangenen in Marokko die op vraag van de Spaanse koning Juan Carlos door de Marokkaanse koning Mohammed VI gratie werden verleend. Bij geweld tegen de demonstranten raakten gisterenavond tientallen mensen gewond. Koning Mohammed VI heeft intussen een onderzoek bevolen naar de vrijlating.
Een betoging gisteren voor het parlement mondde uit in geweld.

De bal ging eind juli aan het rollen toen de Spaanse koning Juan Carlos zijn Marokkaanse collega Mohammed VI verzocht een groep van 48 Spaanse gevangenen in Marokko gratie te verlenen.

Op 30 juli werd het verzoek ingewilligd en kwamen de gevangenen vrij. Onder hen bevond zich echter een pedofiel die tot 30 jaar cel was veroordeeld wegens de aanranding van liefst 11 minderjarigen.

Uit protest tegen zijn vrijlating trekken duizenden Marokkanen al dagen de straat op in verschillende grote steden. Gisterenavond liep een vreedzame betoging voor het parlementsgebouw uit de hand toen de politie de demonstranten hardhandig te lijf ging. Tientallen mensen raakten gewond.

De vrijlating van de man beroert ook de gemoederen in Spanje. De Spaanse socialisten zijn niet te spreken over het feit dat een veroordeelde pedofiel gratie werd verleend. Vicevoorzitter Elena Valenciano vraagt de Spaanse regering dringend uitleg over de zaak te geven. Haar partij maakt deel uit van de oppositie.

De vrijgelaten pedofiel zou Marokko intussen al hebben verlaten.

Mohammed VI opent onderzoek naar vrijlating

Koning Mohammed VI heeft intussen een onderzoek bevolen naar de vrijlating van de Spaanse pedofiel. In een persbericht noemt het paleis de vrijlating betreurenswaardig. De koning is nooit geïnformeerd geweest over de verwerpelijke misdaden waarvoor de man is veroordeeld, luidt het ook.