Riziv neemt huisartsen die te veel voorschrijven in het vizier

Het Riziv roept 160 huisartsen die te veel medicatie voorschrijven op het matje. Dat schrijft De Standaard. In een brief vraagt het Rijksinstituut hen om uitleg over hun overdreven voorschrijfgedrag. Als de verantwoording niet volstaat, riskeren ze een boete.
ADAM GAULT/SCIENCE PHOTO LIBRARY
(archiefbeeld)

Uit cijfers blijkt dat de Belgen te veel cholesterolverlagende pillen, maagzuurremmers en antibiotica slikken. Het Riziv (Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering) geeft jaarlijks miljoenen euro's uit aan de terugbetaling van die vaak overbodige geneesmiddelen en dat kost de sociale zekerheid handenvol geld.

160 huisartsen krijgen daarom een brief in de bus van het Riziv dat hen specifiek om uitleg vraagt over hun voorschrijfgedrag. De huisartsen in kwestie riskeren een fikse boete, maar mogen zich uiteraard eerst verantwoorden.

"We kunnen de praktijk van de huisarts gedurende zes maanden met een vergrootglas bekijken en al zijn activiteiten volgen", zegt Marc Moens van de artsenvakbond BVAS. "Als de arts zijn voorschrijfgedrag niet aanpast, dan kan er een boete volgen."