Shell verlaat Nigerdelta in Nigeria

De Nederlandse oliereus Shell trekt zich grotendeels terug uit de Nigerdelta in Nigeria. Het concern ligt er al jaren onder vuur, vooral door olielekken en milieurampen. Milieuorganisaties willen dat het bedrijf eerst de schade opruimt en dan pas vertrekt.
AP2011
Decennialange olievervuiling heeft zijn sporen nagelaten in de Nigerdelta.

Shell is al decennialang actief in de Nigerdelta, maar kwam de laatste jaren meer en meer negatief in beeld. In de jaren 90 begon de Ogoni-bevolking te protesteren over ongelijke olie-opbrengsten en over de milieuvervuiling die hun visvangst bedreigde. Shell zou er verouderde en slecht onderhouden installaties gebruiken, maar schuift de schuld van eventuele olielekken af op sabotage.

Desondanks zijn de milieuboetes die het bedrijf jaar na jaar moet ophoesten steeds hoger geworden en kreunt de regio onder politieke instabiliteit. Rebellen voeren aanslagen uit, ontvoeren mensen of tappen steeds meer olie af. Vorig jaar zou Shell op die manier 60.000 vaten per dag verloren zijn.

Nu de recentste kwartaalcijfers tegenvallen, is het welletjes voor de directie van het Nederlandse olieconcern. Shell gaat de focus van de Nigerdelta verplaatsen naar diepzeeboringen en gaswinning in Nigeria.

Milieuorganisaties zijn blij dat Shell de Nigerdelta verlaat, maar willen dat het Nederlandse bedrijf eerst de schade die de jarenlange oliewinning heeft veroorzaakt, opruimt.