Twitter onderneemt actie tegen ongepaste boodschappen

De sociaalnetwerksite Twitter neemt maatregelen tegen ongepaste boodschappen of bedreigingen, na verschillende klachten van bekende Britse vrouwen die beledigd of bedreigd werden via Twitter. Tony Wang, de baas van Twitter in Groot-Brittannië, heeft zijn excuses aangeboden aan de geviseerde vrouwen.

Eerder deze week ontstond er heisa in Groot-Brittannië over beledigende tweets. Dat gebeurde nadat feministe Criado-Perez ervoor had gepleit om eindelijk eens een vrouw op de Britse bankbiljetten af te beelden. Craido-Perez kreeg daarop tweets waarin gedreigd werd met aanranding.

Ook Labour-parlementslid Stella Creasy was het slachtoffer van beledigingen. Scotland Yard zegt dat het klachten onderzoekt van acht mensen, onder meer voor doodsbedreigingen. De politie heeft al meerdere mensen opgepakt.

"We willen dat mensen zich veilig voelen op Twitter"

Tony Wang, de baas van Twitter in Groot-Brittannië, heeft via zijn persoonlijke Twitter-account zijn excuses aangeboden aan de geviseerde vrouwen. "De bedreigingen waarvan ze slachtoffer werden, zijn gewoon onaanvaardbaar, niet in de reële wereld en ook niet op Twitter", luidde het.

Wang heeft enkele maatregelen getroffen om in de toekomst dit soort praktijken te vermijden. De ploeg die belast wordt met de meldingen van beledigende boodschappen wordt uitgebreid. Twitter heeft op iPhone en het mobiele internet al een knop om ongepaste tweets te melden. Die zal uitgebreid worden naar andere platformen.

Twitter heeft ook zijn reglement aangepast, om duidelijk te maken dat het dit soort gedrag niet tolereert. "We willen dat de mensen zich veilig voelen op Twitter", aldus Wang.