VS waarschuwt reizigers na "dreiging van Al Qaeda"

De Verenigde Staten waarschuwen alle Amerikaanse reizigers voor een mogelijke aanval door Al Qaeda. Zelf sluit de regering morgen 21 ambassades in de moslimwereld. Het gaat onder meer om de ambassades in Egypte, Libië, Afghanistan en Irak. België is niet van plan om ambassades te sluiten.

De Amerikanen zeggen dat ze geloofwaardige informatie hebben dat Al Qaeda een aanslag wil plegen op een Amerikaans doelwit. Het risico op een aanval is volgens de mededeling het grootst in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. 21 ambassades zijn dus morgen gesloten. Of er nog sluitingsdagen volgen, is nog niet geweten.

Amerikaanse burgers in het buitenland wordt gevraagd om waakzaam te zijn. De waarschuwing loopt tot 31 augustus. In het bijzonder wordt oplettendheid gevraagd voor "de mogelijkheid dat terroristen het openbaar vervoer en andere toeristische infrastructuur aanvallen".

De Amerikaanse president Barack Obama heeft opgedragen om "alle gepaste maatregelen" te nemen om de Amerikanen te beschermen als gevolg van de dreiging van een aanslag van Al Qaeda, zo heeft het persagentschap AFP vernomen van een officiële bron binnen het Witte Huis.

"De president wordt op de hoogte gehouden van een mogelijke dreiging die zijn oorsprong vindt of zal plaatsvinden op het Arabische schiereiland", voegt de bron eraan toe. Nancy Pelosi, die de Democraten leidt in het Huis van Afgevaardigden, heeft bevestigd dat het Congres is ingelicht over het alarm.

Komt de dreiging uit Jemen?

Het is niet ongewoon dat de Amerikanen de knipperlichten opzetten voor een mogelijke terreuraanslag. Vorig jaar nog kwam hun ambassadeur in Libië om toen het consulaat in Benghazi, in Libië, werd bestookt. Maar dit is wel de eerste grootschalige waarschuwing sinds de tiende verjaardag van de aanslagen van 11 september.

Volgens The New York Times baseert de Amerikaanse regering zich op afgeluisterde gesprekken en onderschepte communicatie van topfiguren van Al Qaeda. De dreiging zou wijzen in de richting van een gevaarlijke tak van de terreurbeweging in Jemen.

Ook de Britse, Franse en Duitse regering hebben beslist om hun ambassade in Jemen te sluiten. Volgens het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken komt dit door een "verhoogd veiligheidsrisico". Volgende week eindigt de ramadan, de heilige maand voor de moslims. Mogelijk houdt de dreiging daarmee verband.

België sluit ambassades niet

Ons land is niet van plan om tijdelijk ambassades te sluiten in de Arabische wereld na de terreurwaarschuwing van de VS. Voor Jemen geldt wel een negatief reisadvies, maar daar heeft België geen ambassade. België heeft geen weet van bedreigende signalen, zegt Hendrik Van de Velde van Buitenlandse Zaken.

"Wij hebben geen melding dat er specifieke dreigingen zijn voor Belgische ambassades of doelwitten. Wat nieuw is, is dat we al onze ambassades van dichtbij volgen. Iedereen is gemobiliseerd. Als er nieuwe elementen zijn, zullen we bekijken wat we moeten doen."