Zwemverbod in zwemvijver Zilverstrand in Mol

In Mol mag er tijdelijk niet gezwommen worden in het vakantiepark Zilverstrand, omdat er mogelijk blauwalgen in het water zitten. Die kunnen allerlei lichamelijke klachten veroorzaken zoals hoofdpijn en irritaties.

Tijdens de dagelijkse controle van het zwemwater in Zilverstrand werd gisteren een verdachte drijflaag vastgesteld. Het zou kunnen dat het om blauwalgen of cyanobacteriën gaat. Die bacteriën drijven op het wateroppervlak en kunnen bij warm weer en in stilstaand, voedselrijk water gaan woekeren. In het ergste geval kunnen er stoffen vrijkomen die lichamelijke klachten veroorzaken.

De Vlaamse Milieumaatschappij heeft waterstalen genomen en gaat die nu onderzoeken. Zolang het water niet veilig verklaard wordt, mag in de vijver niet meer gezwommen worden. Wie gisteren in de vijver heeft gezwommen, spoelt zich best af om huidirritaties te voorkomen.

Andere klachten, zoals diarree en braken, irritatie van de ogen, oren en huid, hoofdpijn, luchtwegklachten en allergische reacties treden alleen op na het inslikken van met blauwalg besmet water, verduidelijkt het gemeentebestuur. "De klachten beginnen binnen de 12 uur en verdwijnen na enkele dagen vanzelf", luidt het. Wie ernstige klachten heeft, gaat best naar zijn huisarts.