"De regering moet ervoor blijven gaan"

De huidige Italiaanse regering moet verder blijven werken aan de nodige economische maatregelen om Italië uit het slop te halen. Dat heeft een zichtbaar geëmotioneerde Silvio Berlusconi gezegd tegen enkele duizenden van zijn aanhangers. Gisteren hadden verschillende van zijn partijleden er nog mee gedreigd de regering-Letta te laten vallen.

Als het van Berlusconi afhangt, zal zijn definitieve veroordeling wegens fiscale fraude door het Italiaanse Hof van Cassatie geen gevolgen hebben voor de werking van de regering-Letta.

Dat valt alvast af te leiden uit de toespraak die hij vanavond gaf aan enkele duizenden van zijn aanhangers die zich voor zijn residentie in Rome hadden verzameld. Ze wilden daarmee hun steun betuigen aan de ex-premier en leider van politiek rechts.

"We hebben het klaar en duidelijk gezegd: de regering moet ervoor blijven gaan", verklaarde een zichtbaar geëmotioneerde Berlusconi. "De regering moet verder werken aan economische maatregelen en het parlement moet die goedkeuren."

Berlusconi uitte ook enkele woorden van dank voor zijn aanhangers. "Uw nabijheid en warmte troosten me na alle pijn en leed van de voorbije dagen", verzekerde hij hen.

De Italiaanse magistratuur kreeg nogmaals een veeg uit de pan. "Ik ben hier, ik blijf hier en ik geef niet op. Samen zullen we deze strijd voor democratie en vrijheid verder zetten, opdat burgers die niks hebben mispeuterd geen gevangenisstraf moeten vrezen."