"The broken circle breakdown" kan meeste Ensors winnen

"The broken circle breakdown" van regisseur Felix Van Groeningen kan de meeste Ensors winnen. Dat zijn de Vlaamse Filmprijzen die jaarlijks uitgereikt worden op het Filmfestival van Oostende. De film is in 10 categorieën genomineerd, waaronder die voor beste regie, beste scenario en beste film.

"The broken circle breakdown" lokte sinds zijn release in oktober vorig jaar al heel wat bezoekers naar de bioscoop en is een van de populairste Vlaamse films van de afgelopen tien jaar. Ook de soundtrack met bluegrassmuziek doet het goed.

De film vertelt het verhaal van Elise en Didier, vertolkt door Veerle Baeten en Johan Heldenbergh. Zij heeft een eigen tattooshop en hij is een Vlaamse cowboy die banjo speelt. Ze worden verliefd op elkaar en krijgen samen een dochtertje, maar dan slaat het noodlot toe.

Johan Heldenbergh heeft aan zijn rol in de film alvast een nominatie voor beste acteur te danken. Hij bedacht ook samen met actrice Mieke Dobbels het verhaal dat oorspronkelijk een toneelstuk was. Het scenario werd bewerkt door Carl Joos en Felix Van Groeningen.

"Little black spiders" beconcurreert zichzelf

De film "Little black spiders" van Patrice Toye, die vorig jaar het Filmfestival van Oostende opende, behaalde één nominatie meer dan "The broken circle breakdown", maar is slechts in 9 verschillende categorieën genomineerd. In de categorie beste acteerdebuut en beste actrice in een bijrol is de film telkens twee keer genomineerd en beconcurreert hij dus zichzelf.

Andere favorieten zijn "Offline", het debuut van Peter Monsaert, met 7 nominaties en "Kid" van Fien Troch met 6 nominaties. Een jury voorgezeten door Bart De Pauw kende de nominaties toe. De Ensors worden uitgereikt op 14 september. Dan eindigt ook het Filmfestival van Oostende dat start op 6 september.

Voor het eerst is er op het Filmfestival van Oostende ook een internationale competitie die het werk bekroont van de mensen achter de schermen. Onder meer "Promised land" van Gus Van Sant is een van de genomineerde films.