Al 78.000 kandidaten voor enkele vlucht naar Mars

Er zijn intussen al 78.000 kandidaten voor vier zitjes op een enkele vlucht naar Mars. Tegen 2023 wil de Nederlandse non-profitorganisatie Mars-One de eerste kolonie stichten op de Rode planeet. Onder de duizenden vrijwilligers zijn ook vier Belgen.

"Een permanente kolonie stichten op Mars, het klinkt erg spectaculair, maar in de geschiedenis van onze planeet zijn er altijd mensen geweest die alles achterlieten om onbekende delen van onze wereld te gaan verkennen", zegt Bas Lansdorp, Nederlander en medestichter van Mars-One. "Mars is hierop de logische volgende stap."

Tegen 2023 wil Mars-One de eerste vier vrijwilligers naar de Rode planeet sturen. Daarna volgen er elke twee jaar nieuwe kolonisten. De eerste missie alleen al zou zo’n 6 miljard dollar kosten. "We hebben nog niet al het geld bijeen gezameld", zegt Lansdorp, die weigert te zeggen hoeveel geld er wel al binnen is. "Een eerste bedrijf is al bezig met het bouwen van enkele basisvoorzieningen voor op Mars."

Die basisvoorzieningen zullen meer dan nodig zijn. De Rode planeet is een zeer vijandige omgeving. Er is geen zuurstof, geen eten en de gemiddelde temperatuur schommelt er rond de 60 graden onder nul. "We weten al hoe we zuurstof kunnen produceren en hoe we zaken kunnen recycleren in de ruimte. We gaan dat nu gewoon op Mars doen."

Intussen zijn al zo’n 78.000 vrijwilligers ingeschreven voor het Marsavontuur, onder wie ook vier Belgen. De selectieprocedures zijn nog volop bezig, maar voor de eerste vlucht zullen er tegen 2022 maar vier vrijwilligers - twee mannen en twee vrouwen - meer over zijn.

De vier gelukkigen die uiteindelijk geselecteerd worden, zullen in september 2022 aan boord gaan van een enkele vlucht richting Mars en moeten daar dan na zeven maanden vliegen in 2023 de eerste Marskolonie stichten.