Australiërs trekken op 7 september naar de stembus

In Australië worden op 7 september parlementsverkiezingen gehouden. Dat heeft premier Kevin Rudd aangekondigd. Rudd nam eind juni het roer over van Julia Gillard, nadat hij haar verslagen had in een interne verkiezing over het leiderschap van de sociaaldemocratische Labor-partij.
Kevin Rudd is nu 6 weken premier van Australië.

Onder Gillard was de populariteit van het centrumlinkse Labor flink afgenomen. Dat leidde tot interne spanningen, met als resultaat een vertrouwensstemming waarbij Rudd Gillard aan de kant schoof als partijleider en premier. In 2010 was Gillard zelf nog op dezelfde manier de opvolger geworden van Rudd.

Op 26 juni werd Rudd opnieuw premier van Australië. Hij heeft sindsdien belangrijke wijzigingen doorgevoerd in het beleid van de Labor-regering. De partij doet het ook beter in de peilingen, maar de conservatieven, onder leiding van oppositieleider Tony Abott, staan nog wel aan de leiding.

In januari had Gillard nog aangekondigd dat de verkiezingen op 14 september zouden worden gehouden. Haar vervanger Rudd zet de datum dus een week vroeger. De belangrijkste thema's in de verkiezingsstrijd worden wellicht de economie, het probleem van de bootvluchtelingen en de klimaatverandering. Australië heeft een hoge belasting op de uitstoot van CO2, maar die is erg omstreden.

Een opvallende kandidaat voor een zitje in de Senaat is WikiLeaks-oprichter Julian Assange (kleine foto). Assange is een Australische staatsburger, maar zit momenteel nog steeds vast in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Als hij verkozen wordt -en die kans is reëel- kan hij zich laten vervangen in de Senaat.