China verbiedt invoer van melkpoeder uit Nieuw-Zeeland

China heeft een verbod ingesteld op de invoer van melkpoeder uit Nieuw-Zeeland. In melkproducten van Fonterra, de grootste zuivelproducent van het land, is een bacterie aangetroffen die botulisme kan veroorzaken. Bijna 80 procent van de ingevoerde melkproducten in China komt uit Nieuw-Zeeland.

Het nieuws over het besmette melkpoeder raakte gisteren bekend. Er zijn al meer dan 1.000 ton melkproducten uit de rekken gehaald in 7 landen, waaronder China. Het gaat onder meer om melkpoeder voor baby's, sportdrankjes en proteïnedrankjes. Botulisme is een gevaarlijke vorm van voedselvergiftiging en kan leiden tot verlamming. Meldingen van ziektegevallen zijn er nog niet.

De Nieuw-Zeelandse minister van Handel spreekt van een "absoluut begrijpelijke" beslissing van de Chinezen. De actie kan grote gevolgen hebben voor de markt, want bijna 80 procent van alle ingevoerde zuivel in China komt uit Nieuw-Zeeland. Een langdurig invoerverbod zou kunnen leiden tot hogere prijzen en lege winkelrekken.

Bovendien is melkpoeder uit het buitenland zeer gegeerd in China. Veel Chinezen betalen er graag wat meer voor, omdat ze het melkpoeder uit eigen land niet meer betrouwen sinds het melamineschandaal uit 2008. Door besmet melkpoeder kwamen toen zes baby's om het leven, 300.000 anderen werden ziek.

Fonterra is de vierde grootste zuivelproducent ter wereld. De Nieuw-Zeelandse economie is voor een groot deel afhankelijk van de zuivelindustrie. Het land voert 95 procent van zijn melk uit.